Hans Braakhuis  

bijgewerkt dec 2024
Fouten in de BAG en WOZ (gemeente Renkum)
  Wat is de BAG.

BAG staat voor Basisadministratie Adressen en Gebouwen.

Het is een openbare registratie van alle gebouwen en de daarbij behorende adressen. In de BAG zijn voor een ieder meerdere gegevens zichtbaar.
De WOZ waarde van een pand is in te zien op de site van het WOZ waarde loket.

Veel gegevens bij de WOZ zijn identiek aan de gegevens in de BAG.

Hiernaast een voorbeeld van een school. Er is geen WOZ waarde, want een school is geen woning. Alleen WOZ waarden van woningen zijn openbaar.

U kunt zelf op zoek naar de WOZ waarde van een woning. Zoom wel een beetje in, totdat u ook de kaders ziet. Klik op het bedoelde pand.

Normaal wordt de BAG gevuld door de gemeente, in de gemeente Renkum is sinds 2016 dat werk uitbesteed bij de Connectie die de BAG en WOZ uitvoert voor de gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum.

De huidige Renkumse fouten in de BAG en WOZ waren er al voordat de Connectie begon.

De BAG en WOZ zijn een onderdeel van het PDOK, klik eens om enkele PDOK registraties te zien.

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) waarde zal voor een deel bepaald worden door het bouwjaar (is een pand na 40 jaar afgeschreven?). De oppervlakte geeft aan hoe groot het pand is. Het adres geeft aan waar een pand te vinden is.

De waarde van een pand wordt grotendeels bepaald door de locatie. Een woning ergens in Renkum, zal een andere waarde hebben dan een woning aan de Benedendorpsweg in Oosterbeek met uitzicht op de uiterwaarden en de Nederrijn.
WOZ
Enkele definities

Logiesfunctie is een aanduiding voor de gebruiksfunctie voor het bieden van recreatief verblijf of tijdelijk onderdak aan personen. Veel panden met een oorspronkelijke logiesfunctie hebben tegenwoordig een woonfunctie.

Bijeenkomst- kantoor- onderwijs-functie, wordt gebruikt bij een school.

Bij bv het hotel de Bilderberg zie ik: Gebruiksdoel: Kantoorfunctie.
Bij hotel Wolfheze en hotel de Buunderkamp staat: Logiesfunctie. Zal iets wel niet begrijpen.
Oorspronkelijk bouwjaar: Het oorspronkelijk bouwjaar is een authentiek gegeven met betrekking tot het jaar dat een pand bouwkundig gereed is of wordt opgeleverd. Het bouwjaar van een pand wordt bepaald bij de totstandkoming van het pand. Dit betekent dat het bouwjaar niet wijzigt als het pand wordt verbouwd en er bijvoorbeeld een aanbouw wordt gerealiseerd. In de gemeente Renkum zijn daar veel misverstanden over. Onduidelijk is of een nieuw pand op een bestaande fundering een nieuw oorspronkelijk bouwjaar krijgt, of het oorspronkelijk bouwjaar houdt.

Het hiernaast genoemde hotel de Bilderberg heeft een oorspronkelijk bouwjaar van 1982. Zelf zou ik 1917 aanhouden.
BAG
Hier ben ik wel op zoek naar fouten. In de BAG kun je filteren op bijvoorbeeld bouwjaar. In de prent hierboven is het bouwjaar gezet op 1850. En dan verschijnen er rode cirkels om de panden die volgens de BAG gebouwd zijn tot 1850. Nu is 1850 kennelijk een noodoplossing, want in dit gedeelte van Oosterbeek heeft de WWII heel veel panden definitief verwoest. Ook het gemeentelijk archief inclusief het archief van Bouwen en Wonen is verwoest. Toch staan er relatief weinig rode cirkels. Een gemeenteambtenaar heeft bij oude panden waarvan een bouwjaar niet meer bekend was, deze op 1850 gezet. Dat klopt dan net niet, maar is wel een goede oplossing voor oude panden.
Aan de Benedendorpsweg staan de Oude Kerk op 1100 en de bijbehorende pastorie op 1850. De villa Buitenrust staat ook op 1850. Buitenrust is gebouwd in 1829, 1850 (volgens de Rijksmonumentenlijst op Wiki) of 1873 (volgens de St. Heemkunde Renkum, Nieuwsbrief maart 1999). Over het bouwjaar van het pand bestaat dus nog enige onduidelijkheid. Kan zelf vwb kavel Oosterbeek E 2063 bij het Kadaster niet verder terug in de tijd dan 1873. Helaas.
Kijk ik zo naar de rode cirkels, dan lijken die wel logisch. Allemaal panden van voor 1850.
Gemeente Renkum Bestemmingsplan Bestemmingsplan Buunderkamp 2010:
"Door zijn excentrische ligging in de bossen en zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis neemt de Buunderkamp een aparte plaats in binnen de gemeente Renkum. Rond het hotel, dat oorspronkelijk in 1872 als boerderij was opgericht, ontstaan na 1900 een aantal woningen. Vermoedelijk is het grootste deel van de bebouwing tot stand gekomen in de periode tussen 1913 en 1937, toen station De Buunderkamp als vaste halteplaats was opgenomen in de dienstregeling van de spoorwegen.
Doordat het bouw-archief van de gemeente Renkum in 1944 door brand is vergaan, kan van deze woningen de oprichtingstitel niet meer in het gemeente archief worden achterhaald".

Heerlijke ambtelijke onzin. Men heeft het te druk of men wil geen tijd steken in het uitzoeken van een bouwjaar van een pand. Het klopt dat het bouwen en wonen archief er niet meer is na het voorjaar van 1945. Dus ook geen bouwtekeningen en dergelijke. Maar bij het Kadaster kan ik zelf heel veel vinden.
Fouten in de BAG
       De BAG is als onderdeel van het stelsel van basisregistraties in 2008 ingevoerd en kregen gemeenten de taak om deze nieuwe basisregistratie op te bouwen.

De BAG is bedoeld als enige authentieke registratie van waaruit hoofdzakelijk de adressen uit gebruikt mogen worden. De BAG registreert daarnaast ook panden en verblijfsobjecten, elk objectsoort met hun eigen unieke eigenschappen.
Er was destijds weinig tijd om de BAG, volgens de richtlijnen van VROM, op te zetten. Daarom  hebben veel gemeenten delen van de BAG samengesteld uit andere bronnen zoals de GBKN (percelen, straten ed.), WOZ (panden, verblijfsobjecten, oppervlakten) en het GBA (adressen) Vermoedelijk zijn daardoor de vele fouten in de BAG ontstaan.

In 2007 is ook het BSN als opvolger van het Sofi-nummer ingevoerd. Daarmee werden verdere fouten in overheids administraties voorkomen.
Fouten in de BAG: Bouwjaar
BAG

Een schermprint uit de BAG gemaakt in 2019 van de  Gereformeerde kerk Renkum - Heelsum aan de Utrechtseweg 93 in Renkum. Het bouwjaar is hier 1425.

Een Oosterbeeks gemeente ambtenaar fietst nooit naar Renkum en komt dus niet langs deze kerk en bedenkt dan 1425, nee dat kan niet. Een kerk in de stijl van de Amsterdamse School van o.a. Berlage, dan kan 1425 nooit niet kloppen.

Het ontwerp van deze kerk is van Egbert Meidersma. Hij valt als architect onder de Amsterdamse School en onder de Ploeg.

Geen idee hoeveel jaar deze fout niemand is opgevallen. M'n schermprint is gemaakt in 2019. Heb vaak verteld over deze best wel leuke fout in de BAG. Vrij vlot daarna is deze fout in de BAG hersteld.
ziekenhuis Wolfheze
Ziekenhuis Wolfheze. In het blauw zie je het perceel Doorwerth DWH00, Sectie A, nummer 435. Oorspronkelijk bouwjaar 1990. Dit perceel lijk veel op een veel ouder wegenplan.
Wolfheze
De BAG lijkt een geweldig zoek instrument. Je kunt er filteren op bijvoorbeeld het  "oorspronkelijk bouwjaar". Zet je dat op bijvoorbeeld 1990, dan blijkt dat vrijwel het gehele ziekenhuis in één jaar gebouwd is": 1990. De panden zonder een zwarte rand zijn van een later of eerder bouwjaar. En zo staat de BAG en ook de WOZ vol met fouten.
Hervormde kerk Renkum De huidige Hervormde Kerk aan de Kerkstraat 7 in Renkum is na de WWII gebouwd. Dacht zo 1950, maar toen woonde ik nog niet in Renkum.

De 1ste Hervormde kerk Renkum, Kerkstraat 7, Renkum, op dezelfde locatie is gebouwd vanaf 1863 en op 3 april 1864 werd deze kerk door ds. Gann Dun in gebruik genomen. En die kerk werd in de septemberdagen van 1944 door oorlogsgeweld verwoest.

Het oorspronkelijk bouwjaar 1936 zoals hiernaast, zal wel niet kloppen.

Op 3 juli 2024 een foutmelding gedaan en voor het eerst werd  het foute bouwjaar gewijzigd in 1950. En dat binnen één dag.
 De Paula Stichting. Aan de Nico Bovenweg 44 in Oosterbeek.

Op 2 februari 1966 wordt door een Kadaster medewerker onderstaand Veldwerk gemaakt. De kavel was in 1965 voor het eerst opgemeten en afgepaald. Van de Paula Stichting uit Utrecht zijn twee medewerkers aanwezig. De gemeente Renkum zal iemand van Bouwen en Wonen hebben gestuurd. En ik zie ongeveer negen eigenaren van aangrenzende panden, kavels, die ook aanwezig zijn bij het opmeten van de nieuwe kavel. Klopt het, wordt er niets van mijn perceel af gehaald?
Paula Stichting
De datum van 2 februari 1966 maakt duidelijk dat de bij de BAG en WOZ vermelde Bouwjaar 1960 waarschijnlijk wel fout zal zijn. Zie voor het bouwjaar de schermprint bij fouten vwb het bouwjaar, hierboven.
Wijkcentrum de Boerderij, Akkersdreef 19 Renkum

de boerderij
Het hiergenoemde Oorspronkelijk bouwjaar is fout.

In 1979 is de boerderij door enkele bewoners van de nieuwe wijk Fluitersmaat gekraakt. De gemeente wilde het pand afbreken en er een kinderboerderij bouwen. Gekraakt om er een wijkcentrum voor de Fluitersmaat te realiseren. De bewonersvereniging heeft in 1979 de Boerderij gekocht van de gemeente voor 1 gulden. Later is de bijbehorende grond gekocht voor de marktprijs. Het pand is door de wijkvereniging aan de binnenkant verbouwd. En in 1980 is de boerderij als clubhuis van de wijk Fluitersmaat in gebruik genomen. Er was aldus een eigen kinderopvang en kon je er op vrijdagavond terecht voor een borrel, met horecavergunning. Er waren boeken- en rommelmarkten, een knutselochtend voor kinderen, een disco, verschillende workshops, etc

Akkersdreef
Hou oud is deze voormalige boerderij? Eind 19de eeuw?
De huidige "Boerderij", het buurthuis van de wijk Fluitersmaat is een oud pand. Het adres was in 1955 en 1958: Zandpad 11 te Renkum.
Een advertentie uit 1958
Zandpad 11

De BAG geeft aan dat het pand 1979 als oorspronkelijk bouwjaar heeft.

Bij het Kadaster kun je veelal wel terug in de tijd. Actueel 2024 kavel nummer is B 3671. In dienstjaar 2001 gaat het dan om kavel B 3671. Ergens is er een foutje gemaakt en als je middels filiatie terug in de tijd gaat dan kom je uit bij andere panden in de Fluitersmaat, veelal aan de Berkendreef, zoals
In dienstjaar 1996 gaat het dan om kavel B 3583.
In dienstjaar 1993 gaat het dan om kavel B 5345.
In dienstjaar 1993 gaat het dan om kavel B 3505.

Akkersdreef 19

Aan de onderkant van deze veldwerkkaart is nog net een verbetering te zien, 3671 is met een stikkertje verbeterd naar 3673. En zoeken op 3673 geeft hetzelfde resultaat. Middels filliatie zou je dan naar B 3585 kunnen maar daar zie je dan panden van de Esdoorndreef. Dus ergens klopt het niet of kan ik het niet vinden.
Fouten in de BAG: oppervlakte

De voormalige Paula, Blijf van m'n lijf tehuis. Later Moviera en AZC van het COA.
Slechts 21 m2 groot
.

Deze schermprint is gemaakt in augustus 2020. De voormalige Paula aan de Nico Bovenweg 44 in Oosterbeek zou opnieuw bestemd worden. Afbreken en maak er een leuke villa wijk.

Toen men bezig ging met de bouwvergunningen is de oppervlakte aangepast naar 3961 m2.
Volgens de BAG is het bouwjaar nog steeds 1960 en is de bouwvergunning voor de Anton de Komweg afgegeven in 2022. Het bouwjaar zal wel weer niet kloppen. Het pand is gebouwd vanaf 1965, gaat open zo vanaf 1967 en de officiële opening was in 1968.
BAG
BAG A 1 woningen  Hiernaast een klein overzicht van het aantal M2 dat te vinden is in de BAG in december 2023.
Allemaal exact dezelfde woningen met bouwjaar 1979 en 1980. Na 1980 hebben enkele bewoners er een kelder, of serre bijgebouwd, maar dat is hiernaast zo niet terug te vinden.
Mijn eigen woning staat er ook bij.

Vermoedelijk heeft de grootte van de woning, veel invloed op de WOZ waarde. Helaas.
Ben zelf in 2023 in bezwaar gegaan vanwege de vele onverklaarbare verschillen bij allemaal dezelfde woningen.
Uit mijn taxatieverslag met Waardepeildatum 1 januari 2022 haal ik een woning waar ik lang geleden zelf gewoond heb.
Ben er vertrokken omdat deze woning drie kleine slaapkamers had. En ik kon 50 meter verderop, een grotere woning kopen.

Nu lees ik mijn taxatieverslag dat deze , voor mij oude woning 180 M2 aan oppervlakte zou hebben, met daarnaast nog twee bergingen van 15 en 7 M2. Ja, op papier kan bij de BAG alles. Want ik zou dan verhuisd zijn naar een kleinere woning met 104 M2 volgens de BAG in 2023. Dan ben ik er dus volgens de BAG op achteruitgegaan.
BAG
Fouten in de BAG, gebruiksdoel


Hotel de Bilderberg, Utrechtseweg Oosterbeek

Bij een hotel verwacht je als Gebruiksdoel een Logiesfunctie. De Logiesfunctie bestaat wel voor de hotels in Wolfheze en Doorwerth.
Oosterbeek
Fouten in de WOZ, de waarde
Het is voor een leek niet makkelijk om een goede waarde voor een woning te bedenken. Je hebt dan de verkoopprijs van het Kadaster nodig, om te zien of een prijs hoger of lager wordt.

De WOZ waarde is openbaar vwb. woningen en is in te zien op de site van het WOZ waarde loket.

Heb de indruk dat de WOZ waarde rond de 30% lager is dan de werkelijke waarde. Dit doen veel gemeenten. Door de iets lagere WOZ waarde zullen vermoedelijk minder bewoners in bezwaar gaan.

Om in bezwaar te kunnen gaan moet je niet kijken naar de WOZ waarde van een woning, maar ook kijken naar de WOZ waarden van vergelijkbare woningen in dezelfde omgeving.
WOZ


Hiernaast een anonieme opgave vanuit de openbare WOZ. Het gaat om een A3 woning, in de Fluitersmaat. Ik zou jaloers zijn op de WOZ waarde per 2022 van €281.000. Mijn woning is exact hetzelfde en heeft in dat jaar was mijn WOZ waarde €322.000.

Wat bijzonder is aan dit overzicht zijn de zeer lage WOZ waarden in 2014, 2015, 2019 en 2020.
De WOZ waarden van mijn woning waren zo rond de €75.000 tot €100.000 duurder.
WOZ
Hier niet genoemd die ene straat in de gemeente Renkum waar voor mij onverklaarbare WOZ waarden zijn in min of meer vergelijkbare panden. Het gaat om het pand met de op één na grootste grondoppervlakte, met de veruit grootste inhoud aan vierkante meters. De WOZ waarde in 2022 is bij dit pand meer dan een half miljoen lager dan bij de anderen panden in dit straatje.

Braakhuis