Hans Braakhuis

home
Wodans eiken

laatstelijk bijgewerkt in juni 2022
De naam 'Wodanseiken' werd rond 1850 bedacht door oa Johannes Warnardus Bilders een van de promotors waren van de zogenoemde 'Oosterbeekse School'.  Ook de 1000 jarige den, was een boom  met een "goede" naam. Het romantische spat er van af. De 1000 jarige den, achter Hotel Wolfheze. Omgevallen in 2006.

Schilderijen en ansicht kaarten zijn door mij gerestaureerd
Hier bij de Wolfhezer beek vinden wij de Wodanseiken en de Duizendjarige Den, waarvan wel vaststaat, dat men zeer overdrijft met hun leeftijd, maar die desniettemin toch hoogeerwaardig zijn. De eiken houden in elk geval de herinnering aan den ouden Wodansdienst, eens in deze wouden gevestigd, nog steeds levendig. Merkwaardig is, dat in deze streek het eikenloof nog altijd geëerd is. En wat een prachtig symbool is de eikel in het napje, kleine voorafbeelding van graalbeker en wonderleven daarin.
Een oud versje zegt van het eikenloof in dit gebied:
Een mirtetak versiere in 't Zuid
Doch hier een eikenkrans
Den jonkman en zijn lieve bruid
Bij vluggen kermisdans."
Uit In 't Geldersche Rijnland rondom de Doorwerth; Jan L. de Boer
't Loopt zo tegen het middaguur en gaandeweg komen er meer collega's. Ditmaal genieten onze vrienden van een biertje. Ook kunstschilders hebben, na een morgen van ingespannen werken, behoefte aan een hartig hapje en willen hun dorst lessen. Mauve introduceert zijn pasverworven vriend, de 20 jarige Willem Maris; hij is de jongste van het gezelschap. 't Is een gezellig uurtje en de sterke verhalen komen los. Vanuit hun zitje kunnen ze de duizendjarige den zien en Bilders vertelt dat Prins Maurits daar met zijn staf gerust heeft tijdens een van zijn veldtochten. De stafkaarten lagen uitgespreid op het mos. Daar werd het legerplan aan de commandanten doorgegeven en de strategie vastgesteld. Volgens Bilders is het dus een historische plaats in onze vaderlandse geschiedenis. Ja. En dan komt het gesprek als vanzelf weer op de ouderdom van de reuzen-den. Ze zijn er al meer over aan het bakkeleien geweest.
Onderwijl komt Metje, de dochter van de kastelein, de glazen nog eens vullen. „Metje", vraagt één der schilders, met een twinkeling in zijn ogen, „hoe oud is die boom eigenlijk?" Metje, ook niet op haar mondje gevallen, antwoordt:„Och meneer Bilders, dat he'k nou al zo vaak gezeid: deman die hem gepoot het, is al lang dood. En dié kon het weten!" Een schaterend gelach klinkt hoog op van onder het geboomte. Uit 'T Wolfenbosch; Gerrit van Dolderen; 1977
Wodans eik
Jan Jacob Cremer uit 1849
Wodans eik
J. W. Bilders; Wodanseiken aan de beek, ca. 1860 tot 1875.Teylers museum, Haarlem
Boslandschap met reizigers uit 1849; J.J. Cremer
Wodans eik
Het lijkt wel of een schilderij van Jan Jacob Cremer spiegel verkeerd wordt gebruikt. Hier boven de versie van het Rijksmuseum
Wodans eik
Deze versie is oa te vinden bij het literatuur museum
Wodans eik
Frederik Hendrik Hendriks tussen 1828 – 1865

Wodans eik
Arend Jan van Driesten; Beek bij Wolfheze
Wodans eik
Carel Nicolaas Storm van sGravesande, Old Oaks at Wolfhezen, 1880-1884

Wodans eik
Wodans eik
Wodans eik
Wodans eik Wodans eik
Wodans eik Wodans eik
Wodans eik Wodans eik


"De Duizendjarige Den
Deze knaap is 22 meter hoog. De kruin is als een reusachtige paraplu uitgespreid. Hij overkoepelt een geslacht van bomen dat na hem opgekomen is. Heidring en Graadt Jonckers komen er op hun wandeling ook voorbij: „Ik stond verstomd over de prachtige bomen die zich rondom Wolfhees verheffen. Ik vond er de koninklijke den die vier voeten middellijn bezit. Hij staat er met de heugenis van eeuwen".
De stam (omtrek 3.90 meter) is prachtig rood geschubd. Vier mannen zijn er nodig om hem te omarmen! De reusachtige wortelvoet is nu enigszins beschermd door een laag gehouden hekwerkje. Een goed idee. Maar waar is het onopvallende bordje waarop voor de toerist enkele
feiten vermeld staan? De „koninklijke den" moet overigens het praedikaat 1000-jarige maar behouden, ook al wordt hij steeds ouder of al is hij nog lang geen 1000 jaar oud".
Uit 'T Wolfenbosch; Gerrit van Dolderen; 1977

Duizend jarige den
Duizend jarige den
actuele foto's uit 2022
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
Wolfheze
De Duizendjarige Den

De Duizendjarige Den Beekdal
Wikipedia
Bomen info
Nationaal Archief
Wodanseiken

info Natuurmonumenten


geschiedenis van de directe omgeving