Onderzoek ansichtkaarten, Jagershuis te Doorwerth.
Aangevuld met foto's, om het tijdsverloop zichtbaar te maken.

Een onderzoek naar het moment (welk jaar) een foto voor een ansichtkaart gemaakt is. Het Jagershuis is meermalen opgeknapt en verbouwd. Als je de ansichtkaarten op "tijd" zou kunnen leggen, dat weet je de volgorde van de verbouwingen.

Het op tijd leggen is geen sinecure. Maar er zijn handigheidjes: wel of geen houten hek. De verbouwingen aan het pand, meer is later. Balkjes op de weg. De inrichting van de tuin, van vrijwel niets, naar potplanten, rododendron, hagen, struiken, bomen. De variatie van de tuininrichting is te groot.
Hans Braakhuis

Laatste update: februari 2019

hoofdpagina Jagershuis                                             home

aantal kaarten en foto's: 65
Tot nu toe de oudste kaart. Op het Jagershuis staat een stenen schoorsteen. De klokkentoren is niet zichtbaar, maar staat wel op dezelfde foto, ingekleurd op de dezelfde foto hieronder.
Ken een andere kaart gelopen in 1908.

Op alle ansichtkaarten zie je de cementrustieke trappen, het hek bij de vijver. Deze zijn rond 1900 aangelegd in opdracht van Scheffer, de eigenaar van de gehele Duno, door de landschapsarchitect Copijn. Uitvoerder van dit werk was het bedrijf Moerkoert.

Ken geen ansichtkaarten zonder deze trappen.
Jagershuis Doorwerth
Gemaakt ver voor de periode dat Driessen er gaat wonen. Twee keer dezelfde ansichtkaart, maar de verhoudingen zijn iets anders en er is wel of geen kleur. Deze gekleurde kaart is afgestempeld op 29 mei 1909. Ken een andere versie in bezit van het GA die in 1904 heeft gelopen.

Het GLK dateert deze kaart rond 1900.

Het Gelders Archief heeft deze kaart in bezit. Ze is uitgeven door Dr. Trenkler Co. En wordt door het GA gedateerd tussen 1900 - 1910.

Jagerhuis Doorwerth
Bron
Jagershuis Doorwerth

Het Gelders Archief heeft deze kaart uitgegeven door Schaefer Amsterdam in haar bezit en men dateert de kaart tussen 1900 - 1910. Heemkunde (Schoutambt en Heerlijkheid , 1997 nr 3 vermeldt 1903)
De kaart hiernaast heeft gelopen in augustus 1906.

bron Marktplaats
Bijna dezelfde foto als hiernaast, de fotograaf staat iets meer naar links dan bij dekaart hiernaast. Kennelijk ingekleurd, gelopen in 1909. De hierboven genoemde balken op de weg zijn ook hier zichtbaar.Doorwerth Jagershuis
Wat staat er nu op dat bord: automobielen mogen deze weg niet betreden!
Jagershuis Doorwerth bron GLK

Doorwerth Jagershuis
Oude tekening met twee schoorstenen. De schoorsteen aan de voorzijde is geen schoorsteen doch een klokkentoren.  Bron: Marktplaats.
Hieronder een dezelfde kaart die heeft gelopen op 18-08-1910.

Jagershuis Doorwerth, bron Balledux

Het GLK dateert deze kaart, uitgegeven door J.D. Ham, Oosterbeek rond 1900.

  Een tekenaar heeft veel vrijheid. Slechts één verdieping, geen uitbouw onder de trap!
Jagershuis Doorwerth
Bron het Gelders Archief en zij dateren deze kaart tussen 1900 en 1910.
Drie keer dezelfde foto:

Doorwerth Jagershuis

Als je goed kijkt naar de foto, dan zie je houten balkjes aan de rand van de weg liggen. Ze zijn zichtbaar op ansichtkaarten vanaf 1904. Mogelijk om afstromend water te remmen en erosie tegen te gaan. Bij het Jagershuis zie je enkele nog kleine (sier)struiken.
het Jagershuis is nog niet verkocht aan Driessen en hoort nog bij de Duno.
Weekblad Buiten Jagershuis 1910
Het Weekblad Buiten heeft een foto van het Jagershuis gepubliceerd in 1910. Voor de bron, klik op de foto zelf.
Jagershuis Doorwerth
Doorwerth vijver Jagershuis
Deze kaart is redelijk bijzonder, alleen de vijver staat er op. En het houten hek dat op veel foto's en kaarten staat tot 1912 - 1913 staat er ook op. De ansichtkaart heeft gelopen in 1938!!. Met dank aan Lambert van Gils
Jagershuis Doorwerth
Vijver bij het Jagershuis Doorwerth
ongeveer dezelfde situatie als de kaart hierboven.
Jagershuis Doorwerth
Dit is een oude kaart. De cementen trap en het hek bij de vijver zijn gemaakt rond 1900 door Copijn in opdracht van Scheffer. Om het Jagershuis staat een houten hek en de witte verf tussen de balken is nog niet te zien. Er is een goed een klokkentoren zichtbaar, met puntdak.
Bron: eigen collectie. Gelopen 1909.
Jagershuis Doorwerth
Ansichtkaart met het houten hek. De inrichting van de tuin is al aanwezig.
Jagershuis Doorwerth
Bron: eigen collectie. Bij het GLK is een gelijke kaart die gelopen heeft in 1911. Uitgever onbekend no. 199367.
Doorwerth Jagershuis
Leuk dat inkleuren van foto's. Hiernaast een opname van Vogt gemaakt voor 1922, later gebruikt om in te kleuren.
Jagershuis Doorwerth
Jagershuis Doorwertg
Jagershuis Doorwerth, Bron GLK
Deze ansichtkaart is in het bezit van het GLK. Zij dateren de opname uit 1922. Het houten hek is nog zichtbaar. Dus moet het een kaart zijn voor 1913.
Het Gelders Archief heeft deze kaart ook in het bezit. En zij dateren deze kaart tussen 1900 en 1910.
Jagershuis Doorwerth
Een van de weinige ansichtkaarten  met een opname vanaf het noorden. Drie bijgebouwen te zien. Door he Gelders Archief gedateerd 1900 - 1910.
Jagerhuis Doorwerth
Kaart uit eigen collectie. Gelopen in augustus 1930. Opname echter gemaakt voor 1913.
Op deze ansichtkaart zie je een ijzeren in plaats van een houten hek. En het Jagershuis is nu geschilderd. Goed zichtbaar door witte strepen tussen de balken en de naam Jagershuis valt nu ook beter op.
Op de foto een onbekende wandelaar en er staan mensen op het erf voor het Jagershuis. Ook goed zichtbaar een buiten-toilet dat ook op alle voorgaande kaarten voorkomt.
Leuk aan deze kaart zijn de zwart getekende randen van de schoorstenen en daklijst en een witte contour bij de linker andere schoorsteen. Daarmee ontstaat een indruk van scherpte.
Bron: Gelders archief. Deze kaart heeft gelopen in 1925. Opname echter gemaakt voor 1920. Van andere marktplaatsverkopers lees ik 1912 en 1913.
Deze ansichtkaart heeft dezelfde kenmerken als de kaart die hierboven staat. Met ijzeren hek en witte verf. Maar de fotografische techniek is aanzienlijk beter dan de kaart hierboven. Het gaat om een kaart die op Marktplaats werd aangeboden. De verkoper van de kaart vermeldde 1913.

Jagershuis Doorwerth

Opvallend, achter het eerste ijzeren hekwerk, is een tweede hek te zien. Op de kaart hiernaast is het hekwerk zwart (creosootolie?)
Jagershuis Doorwerth
Het GLK dateert deze kaart rond 1910. Het GLK heeft een kopie van deze kaart, gelopen in 1913. Zelf heb ik er een gelopen 1911. Uitgave van Weenenk & Snel no. 20.

Deze kaart is ook in het bezit van het Gelders Archief. Uitgegeven door Café-Restaurant 'Westerbouwing'  en zij dateren deze kaart tussen 1920 -1930. Er is een dezelfde kaart, uitgegeven door Weenink & Snel. En dan wordt de kaart door het GA gedateerd tussen 1900 en 1910.
De familie Driessen heeft deze foto op een later moment gedigitaliseerd en de naam gegeven: Jagershuis-zoals-het-was.jpg. Als je tegenwoordig een huis wilt verkopen, bak je een appeltaart in de oven. Destijds zette je potplanten in de tuin. Je zou dan denken dat Driessen zelf de foto gemaakt heeft bij de aankoop.
Bijzonder omdat de foto ook een gebouwtje links naast het Jagershuis laat zien. En dat gebouwtje komt weer niet op kadasterkaarten voor.

Als de foto door Driessen gemaakt is, dan is de datum rond 1918-19. De aankoop was in 1919. Maar het is Driessen die gaat bouwen en verbouwen. De zichtbare serre is eerst in 1923 gebouwd.
Doorwerth jagershuis
Zelfde opname als hiernaast, andere uitvoering, ander schrijfwijze van de Italieaanseweg.
Jagershuis Doorwerth
Op deze kaart is de zuidelijke serre die in 1921 gebouwd is, te zien. Aan de achterzijde is ook een behoorlijke uitbouw gedaan, doch valt weg op deze foto. Bij de prenten van het kadaster zijn meer details te zien.
Doorwerth Jagershuis
Deze kaart staat hierboven ook nog 2 keer afgebeeld. Zelfde opname, steeds met een ander onderschrift. Deze ansicht heeft gelopen in 1922.
Jagershuis Doorwerth
Een ansichtkaart gemaakt na 1923, de muziekzaal staat al op de foto, en de eerste garage (uit 1921) staat er ook nog op. Er is nog geen verbinding zichtbaar tussen de blokhut (woonhuis zelf) en de garage links er van. Wel is te zien dat er kamers zijn voor het personeel boven de garage. Deze situatie is op deze kadasterkaart te zien.
Op meerdere ansichtkaarten gelopen rond 1928 is te zien dat er een theekoepeltje aan de oostzijde van het Jagershuis staat. Op oudere kaarten is deze theekoepel niet te zien, maar hij kan ook achter een bosschage zitten.

Niet duidelijk is of de theekoepel ook een koepel, een halfrond dak gehad heeft.

Hieronder een kaart in bezit van GLK waarop de koepel goed te zien is:


Hiernaast geen ansichtkaart maar een foto gemaakt door de heer Driessen zelf. (bron Balledux). De enige foto tot nu toe waar het theehuis (?) goed op staat.

Jagershuis Doorwerth
Ongeveer dezelfde foto als hierboven, zonder hek voor de vijver, wel met een meisje in het gras. een ansichtkaarten verzamelaar dateerd deze kaart uit 1923
Jagershuis Doorwerth
Geen ansichtkaart maar een opname van Driessen zelf.
Jagershuis Doorwerth
Op de hoek met de Fonteinallee is een gevarieerde  beplanting met mogelijk cementrustiek. Het is duidelijk dat de kaart te romantisch is ingekleurd. De tuin rond de vijver zal net gerenoveerd zijn en staat in volle bloei.
Bron van deze kaart Gelders Archief
Jagershuis Doorwerth
Een ansichtkaart gemaakt na 1923, met uitbouw boven de serre, doch nog geen verbinding tussen huis en garage.
Jagershuis Doorwerth
Van het Jagershuis is niet veel te zien. De omgeving van de vijver, nu met wit geschilderde zwerfkeien. En één paal op de Fonteinallee. Het HGR schat deze foto op rond 1930
Jagershuis Doorwerth
De witte zwerfkeiene zijn hier wat beter te zien, Opname rond 1922
Jagershuis Doorwerth
Deze ansichtkaart, gelopen in 1927 is een van de laatste voor de verbouwing van de serre aan de vijverkant. Vergelijk deze kaart met de kaart hieronder. Bij de vijver is nu ook voor het eerst rododendron te zien.
Zoek van deze kaart een redelijke opname / scan.

Jagershuis Doorwerth rond 1933
Rond 1933, de grote boom voor het raam, zal daarna gekapt zijn.
Jagershuis Doorwerth

Gezien de behoorlijke begroeiing, ongeveer dezelfde periode als de kaart hiernaast. Een van de eerste foto's waarop te zien is dat de serre een opbouw heeft gekregen met een inpandig balkon.

Jagershuis Doorwerth
uitgave Haweko, circa 1935 verzonden 1937

Op deze ansichtkaart is te zien dat de lage aanbouw (de serre aan de kant van de vijver) vervangen werd door een aanbouw van 2 verdiepingen in chaletstijl. De bovenste verdieping lijkt gedeeltelijk een overdekt balkon te zijn.

Jagershuis Doorwerth
Op grond van de ansichtkaarten kan deze verbouwing momenteel nog niet gedateerd worden. Bron GLK, geschat 1930 - 1935.
Jagershuis Doorwerth
Alle eendjes zwemmen in het water. Het lijkt behoorlijk te regenen. Veel details zichtbaar. Oa de reeds verbouwde serre met overdekt balkon zoals op de kaart hierboven.
Het Jagershuis in 1921, bron: fam Driessen
foto waarschijnlijk gemaakt door de heer Driessen? genaamd uit 1921 ??. Maar geen houten hek, geen ijzeren hek. Wel veel struiken dat doet vermoeden dat deze foto uit een veel latere periode is. Vanaf eind jaren 1920 verdwijnt het ijzeren hek.
Op een gegeven moment komt er een kleine toren (wit) aan de voorzijde van het gebouw. Bij de prenten van het kadaster is te zien dat een aaneenschakeling van alle gebouwen eerst in 1932 geschiedt. Deze toren is niet als zodanig herkenbaar.
Zoek van deze kaart een redelijke opname / scan.Jagershuis Doorwerth
Jagershuis Doorwerth
bron Gelders Archief.
De personeelskamers boven de garage zijn goed zichtbaar. De voordeur is nu verplaatst naar de linkerkant van de hoofdwoning (niet zichtbaar)
Rond het Jagershuis is een terras zichtbaars, met een (stenen) balustrade als rand. Er is een ongehinderd zicht naar de uiterwaarden en de Rijn, want er staan geen bomen langs de Fonteinallee. Tussen huis en vijver zijn weinig bomen, eigenlijk alleen langs de oostelijke gebouwen, en er is sierbeplanting te zien. De verplaatste voordeur met afdak is nu voor het eerst goed te zien.
Kaart in bezit van het GLK.
Jagershuis Doorwerth
In de laatste fase van het huis is er een toren bijgebouwd. Deze diende o.a. voor het geluid van het orgel van Driessen. De toren staat wel achter het oorspronkelijke Jagershuis en niet naast de muziekzaal. De beplanting (de kleine boom voor het huis, de beplanting op het terras, etc.), lijkt tussen de foto’s met en zonder toren niet veel gegroeid. Vermoedelijk is de toren dus vrij kort na de foto’s van de vorige fase gebouwd.

De tuin aan de vijverzijde lijkt heeft lage rechte hagen. Driessen had het druk, niet alleen aan het Jagershuis is veel gebouwd, ook aan de tuin is veel verbouwd.

Ansichtkaart uitgegeven door boekhandel S.B. de Jong uit Heelsum.
Jagershuis Doorwerth
Kijk eens naar het verschil in de hoogte van de voormalige kerstboom op de foto hiernaast. Gegroeid ten opzichte van de ansichtkaart hierboven. Ook de siertuin op de kaart hierboven is verwilderd. Bron een ansichtkaart die op Marktplaats werd aangeboden.

Jagershuis Doorwerth
Bron: Gelders Archief, waarschijnlijk 1935
Jagershuis Doorwerth

kaart met toren, gelopen 194x, bron Balledux

Scan uit de collectie van Fien Bos, kennelijk een uitsnede van de ansichtkaart hiernaast.
Op deze foto’s is het extreem hoog water en staat de Fonteinallee blank. Van het Kasteel Doorwerth zijn meerdere ansichtkaarten met extreem hoog water in 1926, maar deze opname moet na 1932 gemaakt zijn. Want de toren is zichtbaar. Jagershuis Doorwerth
Jagershuis Doorwerth
Een foto uit het bezit van het Gelders Archief. Deze ansicht is moeilijk te dateren. Er staat een eikenboom voor het huis. Dit kan een volgroeidere versie zijn van het kleine boompje uit andere ansichten (huis met toren), of een boom die er stond voor de andere ansichten gemaakt werden (huis zonder toren).
Goed zichtbaar is de beplanting: rododendron en bamboe, beplanting in de vijver(oever). Onder aan de trap ligt een bootje aangemeerd. Gezien de rododendron vermoed ik dat de foto uit een latere periode is, en dat de toren niet zichtbaar is. 
Jagershuis Doorwerth, bron fam. Driessen

Jagershuis Doorwerth, bron: fam DriessenDe fundamenten van een terras ten zuiden van de muziekzaal, geheel rechts, zijn heden ten dage nog te zien.
Jagershuis Doorwerth, bron fam. Driessen
Opname vanaf de Fonteinallee, witte fundamenten van de terrassen zijn hier goed te zien.

Het Jagershuis, woonhuis (met muziekzaal) van de familie Driessen. Bij deze verbouwing, omstreeks 1938, zijn de deuren van het woonhuis vervangen door ramen.
bron: Gelders Archief.
Bijna dezelfde opname en tijdperk als de foto hierboven.

Er is eenzelfde foto met het opschrift: Jagershuis Doorwerth bij Oosterbeek, uitgave van Emdeeha, Oosterbeek in 1941.

Jagershuis Doorwerth


Opname gemaakt door Anny Diessen uit Zwolle op zondag 26 juli 1942, tijdens een bivakkeertocht op de Jufferswaard in Renkum, vanuit Zwolle, waar ze woonde.

Uit haar dagboek: "We marcheerden door en kwamen bij het groene jagershuis. 'n Prachthuis, bewoond door Driessen, den chocoladefabrikant."

het Jagershuis vanuit de uiterwaard. Opname: Driessen
Foto gemaakt door dhr. Driessen. Jaartal , na 1932. Gemaakt vanaf de dijk rond het Kasteel.
Jagershuis Doorwerth
De uiteindelijke situatie zoals het was in september 1944. Na veel beschietingen, gaat uiteindelijk alles in de brand op maandag 2 oktober 1944. Tekening waarschijnlijk door de Driessen zelf gemaakt. Ten tijde van het schrijven van het dagboek of vrij vlot daarna (1944-1945). Het perspectief klopt niet geheel. Daardoor zijn de verschillende onderdelen wel goed zichtbaar. Bijzonder, de opgaande trap aan de voorzijde van het woongedeelte staat er niet op! Bron: deze kaart staat afgedrukt in het dagboek. De toelichtende blauwe tekst is van de auteur.
Restanten Jagershuis in 1945
Geen ansichtkaart, maar een foto. Wie de foto gemaakt heeft ?  Driessen beschrijft in zijn dagboek letterlijk wat er op de foto te zien is. D.d. Maandag 2 oktober 1944: "Nu was het volkomen verwoest en er stond niets meer overeind dan de hoge schoorsteen van de centrale verwarming."  Ook uit het dagboek: "Reeds 22 Mei '45 vlak na mijn bezoek aan Doorwerth kort na de Bevrijding". Deze foto is alleen in het bezit van het Gelders Archief. Het GA geeft aan dat de opname gemaakt is door: "Een lid van de familie Driessen (?)".
Jagershuis Doorwerth
In 2016 is de fundering van het voormalige theehuis opgeknapt en weer rechtgezet. In het midden kwam een witte zuil.
Jagershuis Doorwerth
Een prent die me voor raadsels zet. Het Doorwerethse Jagershuis rond 1825 - 1875. Misschien een foutje uit het boek Anoniem, Kasteelen en buitenplaatsen in het Koninkrijk der Nederlanden bron


Heeft u eigen foto's of ansichtkaarten uit de periode 1900 - 1945, wil er graag een kopie van maken.
Voor de periode 1900 tot 1920 is er nu wel een goed beeld, qua ansichtkaarten, niet qua datering. Dat zou nog veel preciezer kunnen.

Er blijven veel vragen open. Heeft u aanvullingen, opmerkingen, graag!

mail adres
Gebruikte bronnen:

Kadastraal Archief bij het Gelders Archief te Arnhem;

Gelders Landschap en Kasteelen (GLK);

GLK, een studie van Ciska van der Genugten naar de leeftijd van enkele ansichtkaarten;

familie Driessen en Balledux

Marktplaats (kopieën van te koop aangeboden ansichtkaarten);

Eigen verzameling.

Heemkunde = St. v. Heemkunde Renkum