Het Berghuis.  Hans Braakhuis

Laatste update: april 2023

hoofdpagina Jagershuis                                             home
Driessen koopt het Jagershuis in 1919, hij verhuisd in september 1920 naar het Jagershuis. Volgens Helen, z'n dochter, is hij vrijwel direct begonnen met de bouw van het Berghuis. Alhoewel dit in Kadasterkaarten en tekeningen niet echt duidelijk is. De Italiaanse sfeer die beoogt was, heeft het in de ogen van Driessen niet gehaald. Het resultaat viel tegen.
Een ding is wel duidelijk: Driessen heeft veel gebouwd en verbouwd, het was nooit af.
Het Berghuis was een soort vakantiewoning, een theehuis, waar Theo Driessen grote ontvangsten hield.
En waar dus mw Driessen Lesturgeon in de oorlog een joods echtpaar verborgen heeft gehouden.
Het Berghuis: De heer Driessen zelf; citaat uit het (1944) dagboek; "Als altijd sta ik daar op het brede witte terras, gevangen door het uitzicht: over de twee ingeslepen dalen met hun tekenende omzoming van hoog en laag hout, over uiterwaarden en Rijn ontplooit zich in kleur en pracht de Betuwe, met de heuvels van Nijmegen en Kleef in het verre verschiet, als een heerlijk land in rust en vrede. Niets van de oorlog, alleen het geschonden silhouet van Nijmegen herinnert aan de wrede brand van Februari". De familie Driessen betrekt het Jagershuis en de ideeën om een Berghuis te maken borrelen op. Het Berghuis is te zien als een poging tot kopie van een  Italiaanse villa. Een kopie van een huis aan de Italiaanse rivièra dat hij ooit gezien heeft. De heer Driessen was zelf niet tevreden over het resultaat. Volgens Helen had hij plannen om uiteindelijk in het Berghuis te gaan wonen. Dat idee heeft de heer Driessen dan laten varen.
Kadasterkaart gemaakt in april 1923. Van belang is dat het Berghuis er nu wel op staat. Het geeft nog geen duidelijkheid wanneer het Berghuis nu gebouwd wordt, doch wel is nu duidelijk na juli 1921 en voor april 1923. Het Berghuis bestaat hier nog uit één gedeelte. Kadaster-x-04-1923E
Kadasterkaart gemaakt in januari 1926. Het Berghuis bestaat nog uit één gedeelte. Doch de exacte locatie is nu iets zuidelijker.

Ten noorden van het Berghuis komt een betonnen aanbouw met pergola. Het Berghuis zelf bestond uit een verblijfsgedeelte met een kleinere uitbouw.

Berghuis Doorwerth
Jagershuis Doorwerth
Foto 1.
Dit is de bovenkant van het "betonnen"gedeelte. Als dit echt van beton was, is er dan na de oorlog geheel niets van over gebleven? Aan de rechterkant van de foto zijn lijntjes te zien, een smalspoor lijn? Mathilde Maijer denkt de horizontale balken bovenop de pergola te zien. Als je naar de andere foto's (foto 3) kijkt, zie je de schaduw van die balken op de grond: drie keer twee, net drie spoorrails.
00026kopie
De foto is door de heer Driessen zelf gemaakt, voor september 1944 dus
Foto 2.
Het gehele Berghuis. Alhoewel aan de linkerkant nog meer te zien zou zijn. Het "beton van de foto van hierboven is hier weer te zien, en ook zal duidelijk zijn hoe die foto gemaakt is. Neem aan dat de pergola alleen een pergola was. En je kon er een auto parkeren.

Helen: "Er was een wc. Er was een rudimentaire keuken, want ik herinner me, dat wij, de kinderen en het personeel, al het eten naar boven moesten dragen, in grote schalen en pannen, vanuit de Jagershuis keuken. Verder kan ik me twee kamers herinneren, daar stond weinig in en het was stoffig, werd niet vaak schoongemaakt of gelucht."
00022kopie
Foto 3
Hier is het linkergedeelte van de foto van hierboven ook te zien. Door de luifel krijgt het geheel een iets "Italiaanse" look.

De hoek van de pergola staat hier links op de foto. Dat houdt dus in dat de gevels van het Berghuis en pergola in dezelfde lijn lagen.

De locatie van het Berghuis is gemakkelijk terug te vinden.

Linksonder is de schaduw van de pergola te zien.
00027kopie
Foto 4
Deze foto is door xxxx gemaakt, zo vanaf de Italiaanseweg. Op deze plek is nog steeds een pad. Zo te zien kon je hier met een auto komen aanrijden en dan links in de "betonnen bak" of rechts tegen de pergola aan parkeren.

Op vorige foto's (2 en 3) is reeds te zien dat de pergola en de betonnen bak niet aan elkaar gebouwd zijn. Op de kaart hieronder is het wel aan elkaar gebouwd.

Als de kaart hieronder klopt, dan is de foto op een zonnige ochtend gemaakt, in de richting van het oosten.

Op de foto is te zien dat het pad vlak en laag is, begrensd door bomen op een verhoging. De verhogingen zijn er nu nog en er zijn er meer. Waarschijnlijk hebben de Duitsers na de Slag om Arnhem ook hier loopgraven aangelegd.
gevonden op het www met een zoekmachine
159Egedeelte
Een gedeelte van de kaart hiernaast. Als je de foto (4)  van hierboven naar het oosten neemt, dan zou dat goed kunnen. Op de tekening zitten de "betonnen bak" en het huis zelf aan elkaar vast, dat zou ook middels een voetpad kunnen. De tekening laat zich daar niet over uit.

Bezoek je heden ten dage deze locatie, dan zie op op de locatie van het Berghuis nog steeds een grote rechthoek in het bos, of te wel, de bomen staan op de rand van het beton. Heb lang gedacht dat dit een tennisbaan geweest was.
159E

Nog eens op zoek naar de herkomst van deze kaart uit 1930.
Foto 5.
Opnieuw het Berghuis, de zon staan in de rug. Het lijkt een ochtend opname. Naar het noorden toe op de foto gezet. Dit gebouw verhoudt zich niet met het gebouw op de plattegrond.

Wat ik denk te zien is een grote open loods. Met een kleine uitbouw. Als er aan de uitbouw nog een bordje zou hangen met "hier melden", dan snap ik de uitbouw.
Was er slaapgelegenheid, was er een wc? Een plattegrond van deze vakantiewoning ?

Dit verblijf, lijkt behoorlijk op de tekening van de kadasterkaarten uit 1923 en 1926. Als dit klopt dan is gebouw eerder gebouwd, en de betonnen aanbouw met pergola later.

Uit een verhaal van Helen begrijp ik dat er een kelder onder zat.
0011EkopieE
Driessen Jagershuis Berghuis, bron: fam. Driessen
Foto 7.
Ten westen van het Jagershuis is deze locatie nog te zien. De bomen op de achtergrond zijn van de Dunolaan..
Helen Driessen bij het Berghuis, Jagershuis, Doorwerth
Foto 6.
Twee foto's waar Helen Driessen op staat bij het Berghuis. Bedenk dat Helen bij de evacuatie naar Zeist in 1944 bijna 7 jaar is.
In de oorlog heeft mevrouw Driessen - Lesturgeon een klein Joods gezin in de kelder van het Jagershuis verborgen. Helen hoorde een keer een baby huilen. Haar vader mocht van niks weten. In de oorlog heeft Driessen - Lesturgeon, samen met twee personeelsleden, een drie-tal personen van de Engelse luchtmacht, overgedragen aan de politie in Oosterbeek. De Engelsen waren ergens op de Veluwe neergestort, en zochten een weg naar het zuiden. 's Ochtends vroeg werden ze op het landgoed Jagershuis, slapend aangetroffen door het personeel. (politie rapport gemeente Renkum).
Driessen Jagershuis Berghuis, bron GA overdracht Berghuis Frederiks, bron GA
Na de oorlog mag het Berghuis (Doorwerth sectie C 1247) herbouwt worden. Er worden plannen gemaakt. De familie besluit wel om er nooit meer zelf te gaan wonen. Er is teveel verschrikkelijks mee gemaakt. Een architect maakt een tekening voor een vakantiewoning, terug gevonden bij het Gelders Archief:
Jagershuis Berghuis vakantiewoning

Uiteindelijk besluit, met name mevrouw Driessen - Lesturgeon, om geheel van enige herbouw af te zien. Wat wij mee gemaakt hebben, willen we een ander besparen.

Jagershuis Berghuis architect
Jagershuis Berghuis Gemeente Renkum
In 1952 is er toestemming om een logeerhuis op de plek van het Berghuis te bouwen. De tekening van architect H. van de Kamp uit Arnhem is ook klaar. Er wordt niet gebouwd en in 1955 wordt van herbouw afgezien. De kavel wordt verkocht aan het Geldersch Landschap. Driessen Jagerhuis Berghuis, bron GA
Er blijven veel vragen open. Heeft u aanvullingen, opmerkingen, ansichtkaarten of foto's, graag.

mail adres
Gebruikte bronnen:

fam. Driessen

www.delpher.nl