De omgeving van Kasteel Doorwerth
klik op de blauwe link voor verhalen!

laatste update: juli 2020
home
Kasteel Doorwerth van het Geldersch Landschap & Kasteelen.
foto's van het kasteel

foto's binnen

foto's toevallige ontmoetingen
Kasteel Doorwerth vroeg in de ochtend
Landgoederen, huizen, kastelen, e.d. in de gemeente Renkum naar een schilderij van H.A. Romijn uit 1940
Het kerkje op de heuvel in Heelsum. En de bebouwing er om heen.

Prenten, schilderijen, foto's en ansichtkaarten van het kerkje op de heuvel.

De kerkheuvel, de directe omgeving van het kerkje op de heuvel


De relatie tussen het Kasteel Doorwerth en de kerken in Wolfheze, Heelsum.


Wandelen naar de IJskelder.
15-20 minuten vanaf het kasteel.
IJskelder kasteel Doorwerth
De Kapelleboom in Doorwerth.
de Kapelleboom in Doorwerth
foto van de achterkant, het gazon is tussen de boom en de twee flats aan de Kapelleboom.
Het verdwenen Jagershuis voormalige Jagershuis Italiaanseweg
naar een ansichtkaart uit 1907
Het kerkpad van Doorwerth naar de kerk in Wolfheze, c.q. veerweg van het verdwenen voetveer aan de Nederrijn, langs het Kasteel naar de verdwenen kapel in Doorwerth en de verdwenen Kerk in het verdwenen Laag Wolfheze. De kerk in Wolfheze stond er al rond het jaar 1000. Het kerkpad zou dus net zo oud kunnen zijn, net als bij Oosterbeek - Driel.

Kerkpad Doorwerth
veerhuis bij kasteel Doorwerth
het veerhuis aan de Drielse kant
De kerkweg van het Kasteel naar het Kerkje op de Heuvel in Heelsum.


Deze kerkweg was rond 1850 goed te doen met een koets, daarvoor was er een kerkpad met een andere route. Na 1880 had het Kasteel zelf geen bewoners meer. Na 1950 zijn de meeste gedeelten van de weg verhard. De N225 heeft de kruising met 5 wegen veranderd. De Koninginnelaan liep toen nog door tot in Doorwerth.
kerkpad voormalige Koninginnelaan Heelsum
Met de koets: Van het kasteel over de Fontein Allee, langs boerderij de Boersberg, en dan via de (voormalige) Koninginnelaan naar Heelsum. Op de foto een stukje van de voormalige Koninginnelaan, een niet meer te gebruiken allee met beukenbomen. Bij het kerkje is de route over de voormalige Koninginnelaan ook nog te zien. De weg om het zuiden van de kerk, ging vroeger ook rechtdoor. Dat is aan de beuken ook nog te zien. Aan de andere kant van de autoweg ligt nu de Doorwerthsestraat en in het verlengde daarvan ligt nu de W.A. Scholtenlaan. Voor de aanleg van de A50 en N225 in 1972, was er een 5 assige kruising met toen de Koninginnelaan, de Doorwerthsestraat, de Schaapsdrift en de Boersberg. De W.A. Scholtenlaan heette tot 1972 ook nog Koninginnelaan.
De Galerie de la Trémouïlle.

Bijnaam van de vluchtroute die Charlotte Amélie de la Trémoïlle nam op weg van kasteel Doorwerth naar de Bisschopshof in Utrecht. Vanaf het kasteel over de Fonteinallee naar het westen. Bij de afslag, links over de Boersberg, de Fonteinallee vervolgen. Na zo'n, 100 meter is er een pad aan de rechterkant, schuin omhoog, over de Heelsumse Enk, en dan naar het Kerkje op de Heuvel. Vandaar over de Kerkweg naar Renkum. De Kerkweg liep vroeger meer rechtdoor naar de Utrechtseweg richting Renkum. Bedenk wel dat je tegenwoordig niet meer over de Heelsumse Enk kunt wandelen. Er is een A50 autoweg.
Zie de: "Caarte daarin die Limitten van de heerlijckheit Dorenwerdt met een rootfarbde lijnie omtagen sijn april 1712".

Ook de kaart uit 1643 van De Hoge Heerlijkheid Doorwerth van N. van Geelkercken en J. Ruysch geven eenzelfde beeld.
Hertogin Charlotte Amélie de la Trémoïlle, geboren Thouars, gravin-douairière Van Aldenburg, vrouwe van  Doorwerth. Prinses van Talmont en Tarente. Charlotte Amélie huwt (28 jaar oud) op 29 mei 1680 met graaf Anton von Aldenburg (1633-1680), een weduwnaar met vijf dochters uit een eerder huwelijk. Na het huwelijk vestigde het paar zich op slot Varel bij Oldenburg. Als huwelijksgift kreeg Charlotte Amélie kasteel Doorwerth. Al in het huwelijksjaar overlijdt Van Aldenburg. In 1684 besloot Charlotte Amélie met haar zoon in Doorwerth te gaan wonen. Tijdens deSpaanse Successieoorlog (1702-1714), bedreigden Franse troepen Gelderland, en daarmee ook Doorwerth. Daarom verhuisde Charlotte Amélie naar Utrecht: in 1706 kocht ze het voormalige Bisschopshof in Utrecht. Twintig jaar later zou ze ook nog huis Groenestein bij Utrecht aankopen, bestemd als buitenhuis.
Restaurant Koetshuis Bilderberg,
vroeger Beau Lieu. Geopend in mei 1964.

Andere namen:

Beaulieu

restaurant Kasteel Doorwerth en

Bilderberg Kasteel Doorwerth
Restaurant Koetshuis Bilderberg, Doorwerth
Kasteelcafé de Zalmen

vroeger logement en herberg de Zalmen, of de 2 Zalmen, maar dan wel op een andere locatie.

In 2016 bestond de Imkersvereniging De Korenbloem 100 jaar. De schuur staat naast het Kasteel, te bereiken vanaf de grote verharde gras parkeerplaats tussen kasteel en stuwwal. In het voorjaar gaan veel kasten naar de Betuwe om daar de fruitbomen te bestuiven. Meerdere keren per jaar geven de Imkers een rondleiding, je gaat dan ook door de moestuin en met een combikaartje is ook het kasteel te bezoeken. Meer informatie op www.bijdekorenbloem.nl
Eind april, begin mei 2005 is de slotgracht van het kasteel en het kanaal er naar toe, uitgediept en bommen en granaat vrij gemaakt. Dit omdat men graag wil dat er weer water komt te staan en dat de slotgracht niet meer droogvalt. In de tweede wereldoorlog is hier  wel heel veel naar beneden gekomen. Veel van die bommen en granaten zijn
destijds ontploft en vormen dus anno 2005 geen risico meer, maar er zaten
ook heel wat blindgangers tussen die nog wel gevaarlijk kunnen zijn. Ook in 1960 is de omgeving en slotgracht op bommen en granaten nagekeken.

Het "kanaal naar de slotgracht" komt uit de mond van projectleider Ine Sanders van
Doorwerth Forte, destijds ook bezig met de nieuwe inrichting van het Kasteel. Zelf heb ik zo'n kanaal nog niet kunnen vinden. Wel is er een slootje, dat vanaf de Fonteinallee, in het weiland langs de Fonteinallee richting het bijenhuis loopt en daar met een bocht naar het kasteel gaat. De toevoer naar de gracht is op het hoekje tussen parkeerplaats 2 en 3, naast de schuur. Deze sloot staat al sinds 2014 vol met bomen en struikgewas.

Met de droge zomer van 2018 en 2019, heb de waterstand in de gracht nog nooit zo laag zien staan.
Kasteel Doorwerth
De Duno bij Doorwerth en Heveadorp. De Duno Doorwerth Heveadorp
Robinia pseudoacacia

De "scheve" acacia van Doorwerth
robinia (acacia) Doorwerth
opname uit 2015, tegenwoordig is de boom 1/3 teruggesnoeid.
foto's uit de omgeving van het Kasteel Karel Noy.
Jan Visser
Musea in Kasteel Doorwerth Vanaf 1913 is het Kasteel Doorwerth zelf een museum.
Wandelingen rond of naar Kasteel Doorwerth
De Boulevard de la Tremouïlle. De korste (vlucht) weg van het kasteel naar Utrecht. Over de Fonteinallee, rechtdoor bij de Boersberg, kort voor de boerderij Fonteinallee 24 links aanhouden, over de Heelsumse Enk. (er was toen geen A50 autoweg). Langs de voormalige boerderij Vosdal. Naar het kerkje op de heuvel, over de Kerkweg naar Heelsum, richting Renkum. De Kerkweg ging toen na de flauwe bocht naar links, rechtdoor, zeg maar het pad naast Kerkweg 17. En sloot daarna aan op de Utrechtseweg. En dan verder naar Utrecht. De Kerkweg is verlegd met de komst van de molen, en die staat er ook al niet meer.

Een andere naam is de Gallerie de la Tremouïlle. De Fonteinallee heette vroeger Gallerie.

De vluchtweg is gebruikt door Charlotte Amélie de la Trémouille, prinses van Tarente, weduwe van Van Aldenburg. Ze
Doorwerth Tremouille
herfstmarkt 2016 Kasteel Doorwerth herfstmarkt 2016 Kasteel Doorwerth
Het kasteel wordt in 1260 beschreven als een toren op een eiland in de Rijn. Een eiland in de Rijn? Jja er waren toen 3 Rijnen bij Doorwerth. In de Liemers, Lobith, waren er wel vijf en die zijn nu nog te zien in de Bijland.
Eiland in de Rijn
Op de foto zijn twee oude Rijn-stromen nog te zien. De derde wordt tegenwoordig gebruikt door de Nederrijn. Geheel links op de foto de oude Rijnarm onder de Fonteinallee. Rechts de middelste Rijn, niet op de foto de huidige Nederrijn. Deze opname is vanaf de brug van de A50.

Doorwerth Kasteel
Waar is dit te zien: Als je vanaf de Fonteinallee de dijk naar het kasteel opgaat, is er na 60 meter een splitsing. Rechts naar Frank Pauwel in de oude steenfabriek en links naar het kasteel. Kijk daar naar het westen, cq. de A50. Als in de zomer het riet hoog staat is de linker Rijn-arm niet altijd goed te zien
Kasteel Doorwerth
Op de terp achter het Kasteel, richting de Nederrijn heeft tot oktober 1944 een boerderij gestaan. Niet terug gebouwd na de oorlog In 1855 woonde daar de heer H. de Graaff, landbouwer.
kaart uit 1832 met het waardhuis
kasteel met het Waardhuis in 1832

Kasteel Doorwerth
Waar: Auto. Neem afrit 19 (Renkum - Oosterbeek) van de A50 tussen knooppunt Grijsoort (A12 + A50) en Heteren. Neem de N225 richting Oosterbeek. Na 1200 meter rechts afslaan naar Doorwerth en op deze kruising direct weer rechts. De Schaapsdrift loopt parallel aan de N225. De Schaapsdrift rechtdoor volgen naar de Boersberg en aansluitend de Fonteinallee. Na 400 meter op de Fonteinallee rechtsaf. Rechtdoor is alleen voor fietsers en wandelaars. U gaat de dijk op richting het kasteel. Voor het kasteel zelf zijn 3 parkeerplaatsen. Een rechts en twee links.
Andere richtingen: vanuit Arnhem of Wageningen: de N225 is de Provinciale weg tussen Arnhem Zuid en Renkum, Wageningen, Rhenen, Amerongen, Doorn, Driebergen tot Zeist.

Openbaar vervoer. Link OV. Vul bij "van" je eigen adres of postcode in en vul bij "naar" dit adres in: "6865ND, Fonteinallee, Doorwerth". Neem de bus, lijn 52 en stap uit bij Bushalte Kievitsdel, Doorwerth. Loop dan over de Schaapsdrift, Boersberg en Fonteinallee naar het Kasteel. Of ga met lijn 51 naar het winkelcentrum De Weerd in Doorwerth, aan de Van der Molenallee. Er is een buurtbus, maar die heeft geen route richting Kasteel. Loop naar de kruising Van der Molenallee en Houtsniplaan. Vervolg deze naar de Spechtlaan. Eind van de Spechtlaan rechts het fietspad op en direct links aanhouden. Dit is de Holleweg, met een flauwe bocht naar links. Onderaan de Holleweg is het rechts en na 50 meter links, de dijk naar het Kasteel. Deze volgen. Reken voor beide routes een 15 tot 20 minuten lopen. De route vanaf het winkelcentrum kent de grootste stijging en daling.

Doorwerth in Maps.

het Drielse veer
bereikbaarheid Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth is een ruime periode gebruikt als Jachtkasteel. Dat is nu nog goed te zien op de foto hiernaast.
Als de heer des huizes zijn vrienden uitnodigd om te gaan jagen, dan kwamen die vrienden met paarden, drijvers en honden. Meerdere paarden kun je vrijwel overal op of buiten het kasteel kwijt. Maar die meutes van jachthonden, waar laat je die?
Op de foto zijn nu 5 hondenhokken zichtbaar.Enkele hokken zijn nu aan de voorzijde dichtgemetseld. Wil je weten hoeveel hokken er nu precies waren, bekijk de achterkant en tel de ventilatiegleuven.
Doorwerth Kasteel
Hoog water bij het Kasteel. Dat kan voor komen. De stuw bij Driel helpt niet tegen hoog water, doch houdt het water hoog in droge periodes, zodat de scheepvaart doorgang kan houden. Er zijn meerdere hoogwater periodes bekend. Het hoogst stond het in 1926 als het water ongeveer 1 meter hoog op de binnenplaats van het kasteel staat.

Kasteel Doorwerth
Kijk zelf hoe hoog het water heeft gestaan, de foto is gemaakt op het terras van het kasteelcafé de Zalmen en het Bilderberg restaurant kasteel Doorwerth. Het Legermuseum was van 1913 tot 1944 op Doorwerth gehuisvest.
Hoogwater bij Doorwerth, foto Brenninkmeijer
Op de foto staat de fotograaf, de restaurateur Brenninkmeijer van Beau Lieu op de Fonteinallee, en kijkt naar de oostelijke dijk van het kasteel, met daarachter het kasteel zelf. Het water staat tot aan de rand van de buitendijk om het kasteel in 1960.
Cornelis Kuyper Doorwerth
De voorpoort an Kasteel Doorwerth

Het voorpoort wordt later ook wel Jachthuis genoemd.

Poortgebouw Doorwerth
Tekening uit 1731


poortgebouw Doorwerth
Uitsnede van een prent van Jan Hendrik Martin Martens uit 1825 Centraal Museum


poortgebouw Doorwerth
deze prent lijkt vrijwel niet op het voorpoort dat op andere prenten te zien is. De prent is echter gevonden als Doorwerth-Gezicht-op-het-Jagershuis-te-Doorwerth 1825-1875 bij de RKD

Poortgebouw Doorwerth
Een tekening het voorpoort van Hendrik Hoogers uit 1801

Poortgebouw Doorwerth

poortgebouw Kasteel Doorwerth
Herberg de Zalmen links en de voorpoort van het kasteel rechts.

In 2019 heeft de firma Hooyer sleuven gegraven voor de aanleg van een glasvezel kabel. Daarbij werden meerdere grotere stenen, groter dan het huidige bak- of straatsteenformaat zichtbaar. In de sleuf zelf heb ik vermoedelijk geen fundament van een voorpoort - poortgebouw gezien. Maar waar komen dan die stenen vandaan? Goed zichtbaar aan de oppervlakte en duidelijk groter dan een actuele baksteen.

Op de dijk naar het Kasteel, vlak bij de Fonteinallee, hier kijk je richting het westen bij de ingang naar de wei.
Doortwerth Kasteel
opname 3 maart 2020. Is dit een stuk fundament van de verdwenen voorpoort?

Kansteel Doorwerth
Opname vanaf de Fonteinallee op 3 maart 2020. Het stuk steen is zichtbaar net onder de graafmachine.

Doorwerth Kasteel
Bron: Gelders Archief, auteur onbekend. De herberg de Zalmen in de voorgrond; rond 1875. Rechts het voormalige poorthuis van het kasteel.
Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth. Opname voorjaar 2014.

Historische links in de gemeente Renkum.

Voor verbeteringen, op- een aanmerkingen over deze site:

Probeer zoveel mogelijk foto's zelf te maken. Met reeds verdwenen gebouwen en landgoederen lukt dat niet meer. Zal in dat geval toestemming proberen te verkrijgen van de rechtmatige eigenaar. Probeer in ieder geval te werken in overeenstemming met de wet op het auteursrecht.

Heeft u informatie, verhalen en of foto's die te gebruiken zouden zijn, met naamsvermelding, laat het me weten.